Ureditev etažne lastnine | IUN
+
Zahtevek je bil uspešno poslan. Pripravljeni na vaše vprašanje vas bomo kontaktirali v najkrajšem možnem času. Hvala za razumevanje.
+
IŠČETE UPRAVNIKA?
Naši strokovnjaki so vam vedno na voljo s strokovnim nasvetom.
051 407 070
Podatki naročnika:
Podatki stavbe:
Dodatne informacije:
Pošlji >>
Polja označena z zvezdico (*) so obvezna!
+
IŠČETE UPRAVNIKA?
Naši strokovnjaki so vam vedno na voljo s strokovnim nasvetom.
051 407 070
Pustite nam svoje podatke:
Ali pa nam zapišite svoje vprašanje spodaj:*
Pošlji >>
Polja označena z zvezdico (*) so obvezna!

Ureditev etažne lastnine

Etažno lastninjenje je pravni postopek, s katerim se posameznikom določi lastništvo na točno določenem in odmerjenem delu stavbe. Pomeni fizično razmejitev posameznih delov stavbe (stanovanj) in skupnih prostorov (npr. stopnišč) ter vpis te delitve v skladu s predpisi v kataster stavb in zemljiško knjigo. Z etažnim lastninjenjem se podrobno določijo pravice in obveznosti lastnikov etažnih delov stavbe (delitev stroškov, način vzdrževanja skupnih delov, prispevek o etažnega lastnika v rezervni sklad ipd.).

V primeru vpisane solastnine, postopek etažne delitve poteka v dveh sklopih:

  • geodetske storitve, ki so potrebne, da se etažna delitev stavbe celovito vpiše v kataster stavb, ki ga vodi Geodetska uprava RS (GURS). Stavba je vpisana v kataster na podlagi sklepa GURS-a, ki mora postati pravnomočen.
  • pravne storitve, v tej fazi se sklene ustrezen sporazum, ki je pravna podlaga za izvedbo vpisa etažne delitve stavbe in posameznih lastnikov na odmerjenih stanovanjih v zemljiško knjigo. Listine morajo vsebovati ustrezna zemljiškoknjižna dovoljenja. V zvezi z listino mora biti izveden predpisan davčni postopek, lastniki pa morajo svoje podpise na listini overiti.

Po dokončnem vpisu v zemljiško knjigo (na podlagi sklepa sodišča) posamezni deli (stanovanja) pridobijo svoje tako imenovane zemljiškoknjižne podvložke, v katerih se posamezni lastniki vpišejo do celote.

V hišah z manj posameznimi deli (npr. dvema ali tremi stanovanji), se solastniški deleži pogosto določijo v enakem razmerju, ne glede na kvadraturo (npr. polovice, tretjine), tako da nihče od etažnih lastnikov nima močnejših pravic.

 

Sorodno
Pri prodaji ali oddaji nepremičnine gre praviloma za pravni posel, v katerega so predvsem pri prodaji vključeni veliki denarni zneski. Strošek, ki …
Vpis nepremičnine v zemljiško knjigo je zelo priporočljiv za vse lastnike nepremičnin. Z vpisom se boste izognili marsikateri nevšečnosti pri pr…
IŠČETE UPRAVNIKA?
Naši strokovnjaki so vam vedno na voljo s strokovnim nasvetom.