Etažni lastniki lahko, če so nezadovoljni z delom trenutnega upravnika, izberejo novega | IUN
+
Zahtevek je bil uspešno poslan. Pripravljeni na vaše vprašanje vas bomo kontaktirali v najkrajšem možnem času. Hvala za razumevanje.
+
IŠČETE UPRAVNIKA?
Naši strokovnjaki so vam vedno na voljo s strokovnim nasvetom.
051 407 070
Podatki naročnika:
Podatki stavbe:
Dodatne informacije:
Pošlji >>
Polja označena z zvezdico (*) so obvezna!
+
IŠČETE UPRAVNIKA?
Naši strokovnjaki so vam vedno na voljo s strokovnim nasvetom.
051 407 070
Pustite nam svoje podatke:
Ali pa nam zapišite svoje vprašanje spodaj:*
Pošlji >>
Polja označena z zvezdico (*) so obvezna!
  • Domov
  • Publikacije
  • Etažni lastniki lahko, če so nezadovoljni z delom trenutnega upravnika, izberejo novega

Etažni lastniki lahko, če so nezadovoljni z delom trenutnega upravnika, izberejo novega

Postopek menjave upravnika je načeloma preprost, v praksi pa se velikokrat zavleče. Ko je nezadovoljstvo etažnih lastnikov tako veliko, da je z upravnikom nemogoče sodelovati, je čas za zamenjavo.

Najprej preverite in zapišite, zakaj sploh vlada nezadovoljstvo z upravnikom. Gre za neizpolnjevanje dolžnosti? Previsok stroški? Težave pri zbiranju ponudb? Zabeležite težave in se prepričajte, ali se s tem strinja večina lastnikov. Skličite zbor lastnikov. Zbor etažnih lastnikov lahko skliče vsak etažni lastnik, ki zbere 20 odstotkov podpisov.

Etažni lastniki lahko od pogodbe odstopijo kadarkoli. Odstop od pogodbe o opravljanju upravniških storitev je opredeljen v 60. členu Stanovanjskega zakona SZ-1. Za menjavo je potrebno soglasje večine lastnikov (po deležih).

Sklep se običajno na zboru lastnikov izglasuje, vseeno pa je bolje, če se soglasje pridobi pisno. Oblikuje se sklep, listina, to pa mora podpisati večina lastnikov po deležih.

Še preden se zamenja upravnika, je dobro pridobiti celotno dokumentacijo o stavbi. Postopek se po izročitvi odpovedi namreč lahko precej zaplete.

Odpoved

Odpovedni rok je najmanj 3 mesece in začne teči od dneva vročitve odpovedi upravniku. Odpoved je treba upravniku poslati po pošti s povratnico.

Izbira novega upravnika

V času, ko teče odpovedni rok, morajo etažni lastniki izbrati novega upravnika. Novega upravnika etažni lastniki potrdijo s soglasjem najmanj polovice lastnikov (po deležih). Stari upravnik mora v tem času pripraviti vso potrebno dokumentacijo za prenos poslov.

Na kaj biti pozoren pri izbiri novega upravnika

Preverite, kako potencialni novi upravnik obračunava stroške upravljanja. Preverite višino stroškov, ki jih posamezni upravnik obračunava za čiščenje, opravljanje hišniških del, ki niso del upravljanja. Povprašajte v drugih stavbah, kjer imajo določenega upravnika, kakšen odnos je med lastniki stanovanj in upravnikom. Več informacij kot boste pridobili, lažja bo odločitev.

V kolikor si želite novega upravnika ali potrebujete pomoč in usmeritev pri menjavi, nas kontaktirajte na info@iun.si