Kaj mora vsebovati najemna pogodba? | IUN
+
Zahtevek je bil uspešno poslan. Pripravljeni na vaše vprašanje vas bomo kontaktirali v najkrajšem možnem času. Hvala za razumevanje.
+
IŠČETE UPRAVNIKA?
Naši strokovnjaki so vam vedno na voljo s strokovnim nasvetom.
051 407 070
Podatki naročnika:
Podatki stavbe:
Dodatne informacije:
Pošlji >>
Polja označena z zvezdico (*) so obvezna!
+
IŠČETE UPRAVNIKA?
Naši strokovnjaki so vam vedno na voljo s strokovnim nasvetom.
051 407 070
Pustite nam svoje podatke:
Ali pa nam zapišite svoje vprašanje spodaj:*
Pošlji >>
Polja označena z zvezdico (*) so obvezna!

Kaj mora vsebovati najemna pogodba?

Najemno pogodbo je zmeraj potrebno skleniti v pisni obliki

Pisna oblika pogodbe je predpisana s Stanovanjskim zakonom (SZ-1). Če stanovanje najemate na podlagi ustnega dogovora z najemodajalcem, to ne pomeni, da v stanovanju bivate nezakonito. Glede na splošna pravila obligacijskega prava ter sodno prakso velja tudi ustna oblika najemne pogodbe, če sta pogodbeni stranki v celoti ali v pretežnem delu izpolnili obveznosti, ki so iz nje nastale. Priporočljivo pa je, da v tem primeru najemno pogodbo sklenete v pisni obliki. Najemnik lahko od najemodajalca zahteva sklenitev najemne pogodbe v pisni obliki kadarkoli tekom najema.

Pri sklenitvi najemne pogodbe moramo biti pozorni, da le-ta vsebuje zakonsko določene bistvene sestavine (91. člen SZ-1).

Bistvene sestavine najemne pogodbe so:

  • podroben opis stanovanja,
  • identifikacijska oznaka iz katastra stavb,
  • podatki o lastniku stanovanja ter ime in priimek najemnika in oseb, ki bodo skupaj za najemnikom uporabljale stanovanje,
  • krivdni odpovedni razlogi (103. člen SZ-1),
  • vrsta najema po kategorijah najemnih stanovanj ter določbe o medsebojnih obveznostih pogodbenih strank pri uporabi in vzdrževanju stanovanja ter skupnih delov stanovanjske ali večstanovanjske stavbe.
  • višina najemnine ter obseg stroškov, ki niso zajeti v najemnini (individualni in skupni obratovalni stroški). Določen mora biti tudi rok in način plačila najemnine in ostalih stroškov.
  • določbe o načinu uporabe stanovanja ter na kakšen način ter v kakšnih časovnih razdobjih bo lastnik preverjal pravilno uporabo stanovanja.

Priporočljivo je, da se v pogodbi čim bolj konkretno določi, kdaj, kako ter v kakšnih časovnih obdobjih bo lastnik stanovanja preverjal pravilno uporabo stanovanja. Če se stanovanje oddaja v najem za določen čas, mora najemna pogodba vsebovati tudi čas trajanja najemnega razmerja. V najemni pogodbi mora biti določen tudi način predaje stanovanja. Praviloma se v pogodbi navede, da bo najemnik ob sklenitvi najemne pogodbe prevzel ključe stanovanja. Smiselno je, da najemna pogodba vsebuje tudi opis stanja stanovanja ter natančen popis in stanje morebitnih premičnin, ki so že v stanovanju.

Potrebujete najemno pogodbo?  Kontaktirajte nas na info@iun.si.