Koliko je vredna moja nepremičnina? | IUN
+
Zahtevek je bil uspešno poslan. Pripravljeni na vaše vprašanje vas bomo kontaktirali v najkrajšem možnem času. Hvala za razumevanje.
+
IŠČETE UPRAVNIKA?
Naši strokovnjaki so vam vedno na voljo s strokovnim nasvetom.
051 407 070
Podatki naročnika:
Podatki stavbe:
Dodatne informacije:
Pošlji >>
Polja označena z zvezdico (*) so obvezna!
+
IŠČETE UPRAVNIKA?
Naši strokovnjaki so vam vedno na voljo s strokovnim nasvetom.
051 407 070
Pustite nam svoje podatke:
Ali pa nam zapišite svoje vprašanje spodaj:*
Pošlji >>
Polja označena z zvezdico (*) so obvezna!

Koliko je vredna moja nepremičnina?

Za pravilno oceno tržne vrednosti določene nepremičnine je potrebno veliko izkušenj, znanja in časa. Vsaka nepremičnina ima številne lastnosti, ki vplivajo na tržno vrednost, zato si je le – to potrebno zelo podrobno ogledati, preden se poda kakršnakoli ocena vrednosti nepremičnine. Oglejmo si kaj vse vpliva na vrednost posamezne nepremičnine.

Tržno vrednost običajno določimo s primerjanjem določene nepremičnine z obstoječo ponudbo nepremičnin in preteklih prodaj podobnih nepremičnin v določenem okolju in določenem obdobju. Preden lahko primerjamo prvo nepremičnino z drugo pa si je potrebno nepremičnino podrobno ogledati in se spoznati s številnimi lastnostmi in dejavniki, ki vplivajo na tržno vrednost posamezne nepremičnine. Tovrstnih lastnosti in dejavnikov je lahko pri nepremičninah zelo veliko. Vzemimo za primer le nekaj dejavnikov, ki vplivajo na tržno oceno vrednosti stanovanja in sicer:

  • velikost in razporeditev prostorov stanovanja,
  • število in velikost spalnic ter kopalnic,
  • ima stanovanje ločeno dnevno sobo in kuhinjo / jedilnico,
  • ima stanovanje balkon ali teraso,
  • v katerem nadstropju se nahaja stanovanje,
  • ima stanovanjski blok dvigalo,
  • število stanovanj v stanovanjskem objektu,
  • lokacija in okolica stanovanja,
  • možnosti parkiranja v okolici stanovanjskega bloka ali pa ima stanovanje lastno garažo / parkirno mesto,
  • in še številni drugi dejavniki.

Poleg naštetih pa je eden izmed glavnih dejavnikov seveda dejansko stanje nepremičnine, katerega lahko nepremičninski agenti ocenijo šele s podrobnim pregledom nepremičnine. Kadar govorimo o hišah pa je teh dejavnikov še veliko več. Medsebojna primerjava dveh ali več nepremičnin obenem zahteva veliko mero objektivnosti pri pregledu prednosti in slabosti ocenjevane nepremičnine v primerjavi s podobnimi nepremičninami.

Kot vidimo ocena vrednosti določene nepremičnine izhaja predvsem iz podrobnega pregleda nepremičnine in dobre raziskave nepremičninskega trga določenega okoliša v določenem trenutku. Seveda si vsak želi svojo nepremičnino prodati po kar se le da pravi tržni ceni in prvi korak k temu je najem strokovnjaka, ki bo na podlagi poznavanja trga in nepremičnine nastavil pravo ceno.