Prodaja in oddaja posameznih skupnih delov | IUN
+
Zahtevek je bil uspešno poslan. Pripravljeni na vaše vprašanje vas bomo kontaktirali v najkrajšem možnem času. Hvala za razumevanje.
+
IŠČETE UPRAVNIKA?
Naši strokovnjaki so vam vedno na voljo s strokovnim nasvetom.
051 407 070
Podatki naročnika:
Podatki stavbe:
Dodatne informacije:
Pošlji >>
Polja označena z zvezdico (*) so obvezna!
+
IŠČETE UPRAVNIKA?
Naši strokovnjaki so vam vedno na voljo s strokovnim nasvetom.
051 407 070
Pustite nam svoje podatke:
Ali pa nam zapišite svoje vprašanje spodaj:*
Pošlji >>
Polja označena z zvezdico (*) so obvezna!

Prodaja in oddaja posameznih skupnih delov

Večstanovanjske stavbe so razdeljene na posamezne, običajno fizično ločene dele (npr. stanovanja) ter na t.i. skupne dele in naprave, ki služijo stavbi kot celoti in so v solasti lastnikov posameznih delov, pri čemer so njihovi solastniški deleži odvisni od velikosti oz. površine posameznih delov. V skladu s Stanovanjskim zakonom so skupni deli na večstanovanjski stavbi skupni prostori in pripadajoče zemljišče, skupni gradbeni elementi, skupne inštalacije, naprave ter oprema.

Skupni deli so solastnina vseh etažnih lastnikov posameznih delov na stavbi. Etažni lastnik se svojemu deležu na skupnih delih ne more enostransko odpovedati, saj je solastnina na skupnih delih nujno povezana z lastninsko pravico na posameznem delu in se prenaša samo s slednjo. Posledično solastnikom pripadajo vsa lastniška upravičenja, bremena in dolžnosti povezana s skupnimi deli stavbe, do neke mere pa lahko s skupnimi deli etažni lastniki razpolagajo na način, da z njimi poslujejo, kar v praksi v glavnem pomeni oddajo ali prodajo skupnih prostorov (npr. hišniških stanovanj, skupnih sob, podstrešij, kleti, kolesarnic, pralnic, zaklonišča, ipd.), lahko pa seveda tudi drugih skupnih delov, kolikor je to praktično in formalno mogoče (npr. oddaja dela fasade oz. zunanjega zidu stavbe za reklamni pano).

Kadar govorimo o oddaji ali prodaji skupnih delov, vsekakor velja, da gre pri prodaji za občutno zahtevnejši (in dražji) posel od oddaje, saj je za izpeljavo takšnega posla vedno potrebno 100% soglasje etažnih lastnikov, ker se s prodajo skupni del pretvori v lastniškega, kar seveda spremeni skupno površino posameznih delov, s čimer pa se nujno spremenijo dotedanja solastniška razmerja med etažnimi lastniki, kateri imajo sicer pri prodaji predkupno pravico, pri čemer v primeru, da predkupno pravico uveljavlja hkrati več etažnih lastnikov, lahko vsak od njih uveljavlja predkupno pravico v sorazmerju s svojim idealnim deležem.