Sporočilo za javnost: Urejanje položaja etažnih lastnikov kot gospodinjskih odjemalcev | IUN
+
Zahtevek je bil uspešno poslan. Pripravljeni na vaše vprašanje vas bomo kontaktirali v najkrajšem možnem času. Hvala za razumevanje.
+
IŠČETE UPRAVNIKA?
Naši strokovnjaki so vam vedno na voljo s strokovnim nasvetom.
051 407 070
Podatki naročnika:
Podatki stavbe:
Dodatne informacije:
Pošlji >>
Polja označena z zvezdico (*) so obvezna!
+
IŠČETE UPRAVNIKA?
Naši strokovnjaki so vam vedno na voljo s strokovnim nasvetom.
051 407 070
Pustite nam svoje podatke:
Ali pa nam zapišite svoje vprašanje spodaj:*
Pošlji >>
Polja označena z zvezdico (*) so obvezna!
  • Domov
  • Publikacije
  • Sporočilo za javnost: Urejanje položaja etažnih lastnikov kot gospodinjskih odjemalcev

Sporočilo za javnost: Urejanje položaja etažnih lastnikov kot gospodinjskih odjemalcev

  1. februar 2022

Predlagani zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov ne rešuje problematike gospodinjskega odjema energentov za skupne kurilnice večstanovanjskih stavb

V Združenju upravnikov nepremičnin pri GZS-Zbornici za poslovanje z nepremičninami smo z velikim optimizmom sprejeli novico, da je Vlada RS na 112. redni seji dne 29.1.2022 potrdila besedilo predloga zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov in ga posredovala v sprejem Državnemu zboru RS. Po podrobnejši preučitvi besedila predloga in posvetovanju s pravnimi strokovnjaki pa ugotavljamo, da omenjeni predlog rešitve nastalega položaja za etažne lastnike ne prinaša. Celo več. Ugotavljamo, da prinaša celo poslabšanje njihovega pravnega položaja, saj se je vlada, s potrditvijo omenjenega predloga, več kot očitno postavila na napačno stališče, ki ga podpirajo tudi dobavitelji energentov.

Iz besedila 5. člena zakonskega predloga[1]namreč izhaja, da naj bi bil položaj etažnih lastnikov v večstanovanjskih stavbah, ki svoja stanovanja ogrevajo s toploto iz skupnih kurilnic na zemeljski plin za eno ali več večstanovanjskih stavb, šele z uveljavitvijo tega zakona in samo za določeno časovno obdobje (do 30. aprila 2023) izenačen s položajem vseh ostalih gospodinjskih odjemalcev.

V Združenju upravnikov nepremičnin smo trdno prepričani, da je navedeno stališče vlade in dobaviteljev napačno, saj imajo etažni lastniki položaj gospodinjskih odjemalcev že na podlagi veljavne zakonodaje, in sicer tako na podlagi 12. točke 3. člena Zakona o oskrbi s plini (Uradni list RS, št. 204/21) kot na podlagi 22. točke 4. člena Zakona o oskrbi z električno energijo (Uradni list RS, št. 172/21). Sprejetje zakona z določbo 5. člena v predlagani vsebini bi tako pomenilo, da je takšnemu stališču pritrdil tudi Državni zbor RS. Čeprav takšno stališče za nazaj ne bi bilo zavezujoče in bi sodišča predpise interpretirala povsem neodvisno, bi lahko sprejem zakona kljub temu škodoval interesom etažnih lastnikov in koristil interesom dobaviteljev.

Poleg tega predlagani zakon v ničemer ne naslavlja identičnega problema v primeru dobave električne energije. Tudi v tem primeru imajo namreč etažni lastniki v večstanovanjskih stavbah nedvomno položaj gospodinjskih odjemalcev.

Glede na navedeno pričakujemo, da Državni zbor ne bo potrdil besedila predloga zakona, ampak bo namesto tega sprejel avtentično razlago Zakona o oskrbi s plini in Zakona o oskrbi z električno energijo, s katero bo ugotovil, da je položaj etažnih lastnikov že v sedanji zakonodaji izenačen s položajem ostalih gospodinjskih odjemalcev. Podrejeno pa predlagamo, da se v tem smislu spremeni besedilo 5. člena predloga zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov.

V nasprotnem primeru pa bomo članom združenja in etažnim lastnikom predlagali, da za zaščito lastnih interesov uporabijo pravna sredstva, saj smo prepričani, da je veljavna zakonodaja glede tega vprašanja dovolj jasna, kar bodo po našem mnenju brez težav prepoznala tudi pristojna sodišča.

[1] (1) Etažni lastniki posameznih stanovanj v večstanovanjskih stavbah, ki svoja stanovanja ogrevajo s

toploto iz skupnih kurilnic na zemeljski plin za eno ali več večstanovanjskih stavb, pri čemer so

gospodinjski odjemalci solastniki skupnih kotlovnic za eno ali več večstanovanjskih stavb, imajo pri nakupu plina za te skupne kurilnice vse pravice v zvezi z nakupnimi pogoji zemeljskega plina, kot jih

imajo gospodinjski odjemalci zemeljskega plina, ki kupujejo zemeljski plin za svojo lastno rabo.

(2) Etažni lastniki iz prejšnjega odstavka, pravic ne morejo uveljavljati individualno, temveč skupaj na skupnem odjemnem mestu.

(3) Ukrep iz tega člena velja od 1. februarja 2022 do 30. aprila 2023.

 

Vir: GZS.si